Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

ΣκιαΓράφω


Η ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΠΑΤΡΑΣ αποτελεί ένα σημαντικό πολιτιστικό φορέα, αλλά και πρέσβη της πόλης της Πάτρας, τιμηθείσα κατ' επανάληψη όχι μόνον από ιδιώτες φορείς της πόλης, αλλά και από το ΔΗΜΟ ΠΑΤΡΕΩΝ, την ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΑΤΡΩΝ, την ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟ, το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ, τη ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΧΑΪΑΣ κ.λ.π.
Είναι μέλος της INTERNATIONAL FEDERATION FOR CHORAL MUSIC, της EUROPA CANTAT, της FOERDERVEREIN INTERKULTUR e.v., της ACTION AID, ενώ είναι ιδρυτικό μέλος της ΣΤΕΓΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ.




Η ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΠΑΤΡΑΣ ιδρύθηκε το 1983 από το σημερινό της Καλλιτεχνικό διευθυντή, Μο ΣΤΑΥΡΟ ΣΟΛΩΜΟ και μία ομάδα φιλόμουσων Πατρινών, με στόχο τη δημιουργία ενός χορωδιακού ομίλου με σύγχρονες προδιαγραφές.


Έχει βραβευτεί σε 75 διεθνείς και εθνικούς διαγωνισμούς με κορύφωση: την ανάδειξη της, ως καλύτερη Ελληνική χορωδία, κατακτήσασα το GRAND PRIX των Ελληνικών χορωδιών στο διεθνή διαγωνισμό της Αθήνας το 1994, τα 2 χάλκινα μετάλλια στο διεθνή διαγωνισμό χορωδιών δωματίου της Takarazuka Ιαπωνίας το 1993 (Χορωδία Δωματίου), τα δύο χάλκινα μετάλλια στη 1η Ολυμπιάδα χορωδιών στο Linz της Αυστρίας (Μικτή χορωδία, 2000), τα 2 χρυσά μετάλλια στην Αθήνα και Πρέβεζα (Βυζαντινός χορός 1997,2000), τα 4 χρυσά μετάλλια στην Αθήνα (Προπαιδική Χορωδία - ΕΜΜΕΛΕΙΑ, 2001, 2004, 2005), τα 2 χρυσά μετάλλια στην Αθήνα και Ρόδο (Παιδική χορωδία, 2003-2004), τα 2 ασημένια μετάλλια στη Βιέννη Αυστρίας και Nyiregyhaza Ουγγαρίας (Παιδική Χορωδία 2006,2008), το χρυσό μετάλλιο στη Ναύπακτο (Μικτή Χορωδία 2003) και τα δύο ασημένια μετάλλια στην Πρέβεζα και στην Αθήνα (Γυναικεία Χορωδία Δωματίου - Μικτή Χορωδία 2004).

Η ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΠΑΤΡΑΣ, πού τον Ιούλιο του 2000 απέδωσε το "ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΝ ΟΡΑΤΟΡΙΟΝ" του μακαριστού Μητροπολίτου π. Πατρών, κυρού ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ ΒΑΛΛΗΝΔΡΑ στο ΗΡΩΔΕΙΟ, απαρτίζεται από τα πιο κάτω τμήματα.


  1. ΠΡΟΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ (Διεύθυνση ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΛΥΜΕΝΑΚΟΥ, βοηθός διεύθυνσης ΕΛΕΝΗ ΜΟΥΖΑΚΗ, πιάνο ΣΟΦΙΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, 13βραβεύσεις).
  2. ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ (Διεύθυνση: ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, πιάνο: ΜΑΡΙΝΑ ΜΥΛΩΝΑ, 16 βραβεύσεις).
  3. ΝΕΑΝΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ (Διεύθυνση: ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ).
  4. ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ (Διεύθυνση: ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ, πιάνο: ΛΟΥΣΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, 18 βραβεύσεις).
  5. ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΧΟΡΟΣ  (Διεύθυνση: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΤΤΟΡΟΣ, 6 βραβεύσεις).
  6. ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΦΩΝΗΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ "ΕΜΜΕΛΕΙΑ"  (Διεύθυνση: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΛΥΜΕΝΑΚΟΥ, πιάνο ΑΛΜΠΕΝΑ ΠΕΝΚΟΒΑ, 2 βραβεύσεις).
  7. ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ  (Διεύθυνση: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΥΡΔΟΠΟΥΛΟΣ)
  8. ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ (Διεύθυνση: ΑΘΗΝΑ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗ)
  9. ΑΧΑΙΚΟ ΩΔΕΙΟ  (Καλλιτεχνική Διευθύντρια: ΡΟΝΑ ΖΟΡΜΠΑ, Αναπληρώτρια Καλλιτεχνική Διευθύντρια: ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΑΜΑΡΑ). 
  10.  ΣΧΟΛΗ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ''Mousikorama''  (Καλλιτεχνική Διεύθυνση: ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: