Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

ΒιβλιόΤυπος

Δειτε το βιογραφικό της κα Ευριδίκης Αμανατίδου:
http://mpanalisis.blogspot.com/2012/03/blog-post_09.html
  Συνέντευξη με την κα  Ευρυδίκη Αμανατίδου

1. Πείτε μας λίγα λόγια για σας, για να σας γνωρίσουμε καλύτερα.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα όπου και ζω. Σπούδασα στη Νομική Σχολή και για κάποιο σύντομο διάστημα ασχολήθηκα με την επιστήμη μου μέχρι να με συνεπάρει το παιχνίδι των λέξεων.

2. Πώς ξεκίνησε το ταξίδι της συγγραφής σας;

Έγραφα από τα εφηβικά χρόνια, λίγο ως πολύ όπως έχουμε κάνει όλοι μας. Ποιήματα, μικρές ιστορίες. Το 1990 είδα την προκήρυξη του διαγωνισμού του Υπουργείου Πολιτισμού για συγγραφή παιδικού θεατρικού έργου. Έλαβα μέρος, απέσπασα το δεύτερο βραβείο και έκτοτε, γράφω, σβήνω και ξαναγράφω διαρκώς.


3. Mε τί θα μπορούσατε να ανταλλάξετε το γράψιμο;

Δε νομίζω ότι θα υπήρχε κάτι που να θέλω περισσότερο. Κουβαλάω πάντα μαζί μου ένα τετράδιο και ένα στυλό.

4. Κατά τη γνώμη σας αυτός που γνωρίζει τις απαντήσεις και το μυστήριο της ανθρώπινης ύπαρξης είναι ευτυχισμένος ή δυστυχισμένος;

Το μυστήριο ωθεί στην έρευνα, η έρευνα στη γνώση και νομίζω ότι αυτό είναι η ευτυχία, η προσπάθεια να πάρει κανείς απαντήσεις.


5. Σε ποια κατηγορία θα κατατάσσατε το βιβλίο σας "ο φύλακας στο φάρο";

Οι οπτικές πάντα διαφέρουν. Δεν με συγκινούν ιδιαίτερα τα στεγανά των κατηγοριών. Θα έλεγα λοιπόν ότι είναι ένα μυθιστόρημα που αφορά το ταξίδι που καλείται να κάνει ο καθένας μας, απρόοπτο, μυστήριο, ανατρεπτικό.

6. Πως νιώθετε όταν βλέπετε ένα βιβλίο σας στις βιτρίνες των βιβλιοπωλείων;

Συγκίνηση σίγουρα, αγωνία, χαρά και ένα σωρό άλλα συναισθήματα που μπερδεύονται μεταξύ τους, κάπως σαν αυτό που νιώθει κανείς όταν αποχαιρετά ένα πολύ αγαπημένο του πρόσωπο που ξεκινά ένα ταξίδι στο άγνωστο. Πάντα του εύχομαι καλό κατευόδιο.


7. Κοιτώντας τo blog σας, κανείς παρατηρεί μία μεγάλη γκάμα συγγραφών που ασχολούνται σχεδόν με όλο το φάσμα του γραπτού λόγου, από ποίηση έως και ιστορικά βιβλία. Τι σας κεντρίζει περισσότερο το ενδιαφέρον για να γράψετε;

Τα θέματα ποικίλουν, αλλά σίγουρα αυτό που με τραβάει πάντα είναι η αρχαιολογία και η λαογραφία που λίγο έως πολύ δίνουν πολλά στοιχεία στα μυθιστορήματά μου.

8. Τι θα λέγατε σε έναν νέο που δεν αισθάνεται ιδιαίτερα άνετα με τις παρωχημένες γνώσεις που του δίνονται στη δημόσια εκπαίδευση; Τι θα τον συμβουλεύατε να ψάξει περισσότερο;

Να αμφισβητεί και να ερευνά, να διασταυρώνει πληροφορίες και να εμπλουτίζει τη γνωστική του βιβλιοθήκη.

9. Τι πιστεύετε για τα λογοτεχνικά γούστα του νεοέλληνα;


Παρά την κρίση, οι εκδόσεις συνεχίζονται και η θεματική ποικίλλει. Το διαδίκτυο ενημερώνει καθημερινά και από εκεί και πέρα είναι θέμα προσωπικής επιλογής.

10. Πες τε μας αν έχετε κάποια πλάνα, αν ετοιμάζετε κάτι καινούργιο και πότε αυτό θα είναι διαθέσιμο στον κόσμο;

Το ταξίδι της γραφής δεν τελειώνει ποτέ, τα σχέδιά μου είναι αρκετά όπως όλων μας άλλωστε, απλά ιεραρχώντας τις προτεραιότητές μου, ολοκληρώνω ένα μυθιστόρημα, ενώ παράλληλα γράφω διηγήματα που δημοσιεύονται σε σελίδες του διαδικτύου.



Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και μέσα από το blog μας την κα Ευρυδίκη Αμανατίδου, για την συνέντευξη που μας παραχώρησε μέσω του Facebook. Να υπογραμμίσω, σαν Μάγδα, για την  απλότητα της κα Ευρυδίκης Αμανατίδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: