Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Ask About... Στους καιρούς της παγκόσμιας εξαπάτησης, το να λέει κανείς την αλήθεια είναι επαναστατική πράξη.


   Μια νέα έρευνα εξέτασε πώς επηρεάζονται οι συντροφικές σχέσεις από την ικανότητα των ανθρώπων να δουν τους εαυτούς τους καθαρά και αντικειμενικά, να πράττουν σύμφωνα με τα πιστεύω τους, και να φέρονται ειλικρινά και αληθινά με τους άλλους. Με άλλα λόγια, να έχουν την ικανότητα να ακολουθήσουν τα λόγια του Σαίξπηρ «στον ίδιο σου τον εαυτό να είσαι αληθινός». Γενικά, η έρευνα βρήκε πως και οι άνδρες και οι γυναίκες που δήλωσαν πιο ειλικρινείς με τον εαυτό τους, είχαν μεγαλύτερη οικειότητα με το σύντροφό τους κι αυτό τους έκανε να νιώθουν πως η σχέση τους ήταν καλή. Επιπλέον ανέφεραν πως ήταν πιο καλά με τον εαυτό τους. Η έρευνα αποκάλυψε όμως μια ενδιαφέρουσα διαφορά στα δύο φύλα. Οι άνδρες που ήταν πιο ειλικρινείς με τους ίδιους είχαν συντρόφους που έδειχναν πιο υγιείς συμπεριφορές στη σχέση. Όμως δεν συνέβαινε το αντίστροφο. Αυτό, μάλλον, είναι αποτέλεσμα των ρόλων των φύλων στις σχέσεις.
   Όταν ρωτάς, θέλεις να παίρνεις ειλικρινείς απαντήσεις, η εμπιστοσύνη είναι το πιο βασικό συστατικό μιας σχέσης. Βέβαια άλλο είναι η ειλικρίνεια και άλλο η πλήρης αναφορά. Δεν είναι απαραίτητο να δίνεις δελτίο συμβάντων κάθε μέρα στην/στον σύντροφο σου, απλά να είσαι ειλικρινής στις προθέσεις σου και να συνάδουν τα λόγια με τις πράξεις σου.    Σε οποιαδήποτε σχέση η ειλικρίνεια  είναι το ενεργό συστατικό για να λειτουργήσει. Το να είμαστε ειλικρινείς είτε αυτό αρέσει είτε όχι στους άλλους αποδεικνύει σεβασμό τόσο στον εαυτό μας όσο και στους άλλους. Πονάει πολύ λιγότερο η χειρότερη αλήθεια από το καλύτερο ψέμα. Δεν θα αλλάξω εγώ επειδή δεν αντέχουν οι άλλοι την αλήθεια μου.
   Επειδή όμως ...σπάνια οι σχέσεις είναι ιδανικές και το ολοκληρωτικό " άνοιγμα " μπορεί να αποτελέσει " ισχυρό όπλο" σε λάθος χέρια, μέχρι να σιγουρευτεί κανείς πως η επιλογή που έκανε είναι σωστή , καλό είναι να κρατήσει "κομμάτια" για τον εαυτό του. Το θέμα είναι ότι ζητάμε ειλικρίνεια αλλά τελικά φοβόμαστε την αλήθεια... ή και το τραγουδάκι: "...το λάγνο ψέμα σου που τα 'κανε όλα ωραία..." Σε καμία σχέση δεν τα δίνουμε όλα εξ αρχής... δίνουμε σιγά-σιγά και εφόσον βρίσκουμε ανταπόκριση...  Οι σχέσεις είναι δούναι και λαβείν... οτιδήποτε διαφορετικό κουράζει και διαταράσσει τη σχέση. Τώρα, εάν τα αισθήματα είναι τόσο ορμητικά, βουτάς και κολυμπάς και κάνεις το σταυρό σου. Στην καλύτερη περίπτωση έχεις βρει το ιδανικό σου ταίρι (αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι)... και στην χειρότερη, έχεις πέσει στα πατώματα και μυξοκλαίς... για τα ψίχουλα που δεν πήρες ποτέ... ενώ εσύ ήσουν τόσο γενναιόδωρος-η.
   Φυσικά, υπάρχουν και οι υπέρμετρα ανασφαλείς-κουμπωμένοι-φοβισμένοι-απογοητευμένοι που δεν αφήνουν τον εαυτό τους να χαρεί-αισθανθεί-γευθεί... όσα και να τους δώσει το έτερο ήμισυ... περαστικά τους! Η ζωή είναι μικρή και φεύγει γρήγορα... και μπορεί να γίνει ιδιαίτερα άνοστη αν είσαι δειλός-ή. Γιατί σχεδόν όλοι μας υποκρινόμαστε στην καθημερινότητα μας? Μάθαμε να φυλαγόμαστε και να κρύβουμε τα συναισθήματα μας από άμυνα. Ακόμα και στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους ελάχιστα δείχνουμε απ' ότι θα θέλαμε στην πραγματικότητα. Επιδιώκουμε να δίνουμε την εντύπωση ότι όλα είναι μια χαρά στη ζωή μας και ότι δεν είμαστε μόνοι.
   Η ειλικρίνεια συνήθως είναι πιο κοντά στις αρνητικές μας σκέψεις, αυτές που φοβόμαστε να πούμε. Φοβόμαστε, προσέξτε, την ειλικρίνεια σαν μέσω καταστροφής της καλής μας ζωής. Αυτό που φοβόμαστε είναι ότι τις αρνητικές μας σκέψεις τις έχουμε μόνο εμείς και κανείς άλλος, οπότε και θα είμαστε «οι κακοί της υπόθεσης».
   Είμαι ειλικρινής σημαίνει σου λέω την αλήθεια (αυτά που θέλω να ξέρεις), χωρίς να σε πληγώσω όμως... διαφορετικά λέγεται γαϊδουριά και όχι ειλικρίνεια. Τελικά, στις περισσότερες περιπτώσεις, ο καθένας παίρνει αυτό που θέλει από κάθε σχέση, ενίοτε και αντίθετα με τις προθέσεις του άλλου. Ας πούμε ότι λέω εγώ στον άντρα μου : "αγάπη μου, αν σου γυαλίσει κάποια άλλη, αν με βρίσκεις χοντρή, αν ρουτινιάσουμε,  αν πάψεις να είσαι ερωτευμένος, θέλω να μου το πεις". Κι έρχεται μια μέρα και μου λέει "ξέρεις, η κουμπάρα μας έχει ωραίο κώλο…"
   
Η ειλικρίνεια με τον εαυτό μας δεν σημαίνει πως θα έπρεπε να δέχεται κανείς όλα του τα ελαττώματα και να μην προσπαθεί να κάνει θετικές αλλαγές στη ζωή του. Όμως πρέπει να γνωρίζει κανείς τα όριά του και σε ποιους τομείς μπορεί να βελτιωθεί. Δε θα έπρεπε λοιπόν να αποτελεί έκπληξη πως η ειλικρίνεια με τον εαυτό μας συνδέεται με υγιέστερες και πιο χαρούμενες σχέσεις και για τους άνδρες και για τις γυναίκες. Είναι κλισέ πια να λέμε και να ακούμε πως όλοι αναζητούμε την ειλικρίνεια. Φράσεις όπως "μπορώ να ακούσω τα πάντα αλλά πες το μου στα μούτρα μου", "αυτό που με σκοτώνει είναι το ψέμα", "θέλω μια ντόμπρα εξήγηση" είναι γνωστές σε όλους μας. Είτε τις έχουμε πει είτε τις έχουμε ακούσει. Πόσο εύκολο είναι όμως να το τηρήσουμε αυτό; Πόσο εύκολο είναι να είμαστε απολύτως ειλικρινείς σε μια οποιαδήποτε σχέση (φιλική ή ερωτική); Πώς θα ήταν ο κόσμος μας αν ήμασταν όλοι απολύτως ειλικρινείς με όλους; Τι θα υπήρχε και τι θα έλειπε από αυτόν τον κόσμο; Είναι εφικτό τελικά να τηρήσουμε την υπόσχεση αυτή, ότι θα λέμε πάντα την αλήθεια; Γιατί ο κόσμος ζητάει πάντα ειλικρίνεια αλλά φοβάται παράλληλα την αλήθεια; Υπάρχει άνθρωπος χωρίς αδυναμίες? -Όχι. Ορίστε για ποιους λόγους δε λέμε πάντα την αλήθεια...Είτε ντρεπόμαστε, είτε νομίζουμε ότι έτσι θα πληγωθεί ο άλλος λιγότερο ή καθόλου, είτε γιατί θέλουμε να κοροϊδέψουμε, να εκμεταλλευτούμε,  κ.ο.κ...
   Όλοι την αναζητούμε, αλλά όλοι έχουμε πει ψέματα (μικρά, μεγάλα δεν έχει σημασία) και όχι απλά κάποιες, λίγες ή πολλές φορές τη φοβόμαστε, αλλά δεν την αντέχουμε, αφού κάλλιστα είναι ικανή να μας πονέσει παρά πολύ.
   Δυστυχώς μας αρέσει το "χάϊδεμα", το "χρυσό χαπάκι", τα ροζ συννεφάκια, μέχρι που κάποια στιγμή φτάνουμε στα όρια μας και γυρεύουμε την ειλικρίνεια όσο κι εάν γνωρίζουμε ότι θα μας πονέσει, αφού ουσιαστικά είτε σε πονέσει είτε όχι, εν τέλει σε λυτρώνει. Δυστυχώς , φτάσαμε στο σημείο το αυτονόητο να επιβραβεύεται ως ... υπερβατικό.

Υ.Γ: Το να είσαι τίμιος και ειλικρινής στις σχέσεις σου με τους ανθρώπους μπορεί να μη σου χαρίσει πολλούς φίλους, θα σου χαρίσει όμως τους σωστούς!

Δεν υπάρχουν σχόλια: