Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

ΒιβλιόΤυπος

Δειτε το βιογραφικό της κα Αναστασίας Καλλιοντζή:
http://mpanalisis.blogspot.com/2011/10/blog-post_6168.html
Συνέντευξη με την κα Αναστασία Καλλιοντζή


1. Γράφοντας το βιβλίο "Παράνοια", τι μήνυμα θέλατε να περάσετε στο αναγνωστικό σας κοινό?

Η «ΠΑΡΑΝΟΙΑ» πραγματεύεται δύο ιστορίες, δύο εντελώς διαφορετικών μεταξύ τους ανθρώπων, μέσα στο περιβάλλον της κρίσης που μαστίζει τη χώρα και την κοινωνία τα τελευταία χρόνια. Το βαθύτερο μήνυμα που ήθελα να περάσω -και έχω την ασφαλή πεποίθηση ότι ξεγλιστράει αβίαστα από τις χαραμάδες των λέξεων -είναι ότι… πρέπει να κάνουμε παν ό,τι δυνατόν για να διατηρήσουμε ανόθευτη και αλώβητη την ψυχή μας. Η ψυχή είναι το σημαντικότερο που μπορεί να χάσει ένας άνθρωπος -δεν είναι ούτε τα χρήματα, ούτε τα ακίνητά του, ούτε η κοινωνική του θέση.

2. Τι ήταν εκείνο που σας ενέπνευσε να γράψετε το βιβλίο "Πες πως ήταν όνειρο"?

Χαίρομαι πολύ που επισημαίνετε αυτό το συγκεκριμένο βιβλίο, διότι το «Πες Πως Ήταν όνειρο» σηματοδότησε την, τρόπον τινά, στροφή μου προς μια θεματολογία που αντιπροσωπεύει το πραγματικό μου ιδανικό. Είναι ένα κοινωνικό θρίλερ με έντονα στοιχεία επιστημονικής φαντασίας, τα οποία, ωστόσο, στο πέρασμα του χρόνου και φθάνοντας στο σήμερα, φαντάζουν σχεδόν λογικά. Πηγή της έμπνευσής μου ήταν κάποια ποινική υπόθεση που, εκείνο τον καιρό, είχε απασχολήσει έντονα την κοινή γνώμη. Ο δράστης εκείνου του εγκλήματος είχε χαρακτηριστεί, κι ίσως όχι άδικα, ως ειδεχθής κακούργος-μάλιστα η κοινή γνώμη διατεινόταν ότι θα έπρεπε να ίσχυε ακόμα στην Ελλάδα η θανατική ποινή, για να πάρει αυτός ο ειδεχθής κακούργος «αυτό που του άξιζε». Για μένα ήταν πρόκληση να καταδείξω το πώς ένας τέτοιος ειδεχθής κακούργος μπορεί να μεταστραφεί. Η λυτρωτική δύναμη της μετανοίας ισχύει το ίδιο, για όλους τους ανθρώπους…

3. Πιστεύετε ότι μπορεί το νόημα και τα στοιχεία ενός βιβλίου να μεταφερθούν επιτυχώς στην τηλεόραση, και ρωτώ εσάς που το έχετε τολμήσει?

Βεβαίως, ένα βιβλίο μπορεί να μεταφερθεί στην τηλεόραση με συνέπεια και με αξιώσεις και, εν τέλει, με επιτυχία. Φτάνει οι προσδοκίες του συγγραφέα ως προς την πιστή μεταφορά να μην είναι δυσανάλογα μεγάλες. Εγώ πάντως είμαι πολύ ευχαριστημένη από τον τρόπο που μεταφέρθηκε το βιβλίο μου, το «Μη Μου Λες Αντίο» στην τηλεόραση. Οι όποιες σεναριακές αλλαγές και προσθήκες δεν με ενόχλησαν, αφενός γιατί ήταν σχετικές με το αρχικό κείμενο και αφετέρου…όπως και να το κάνουμε, άλλο πράγμα ένα βιβλίο, άλλο πράγμα το σενάριο.

4. Ποιον θεωρείτε σταθμό της λογοτεχνικής σας πορείας?

Το βιβλίο «Έσχατοι Καιροί». Το βιβλίο αυτό το έγραψα εν έτει 2005, όταν όλα στην Ελλάδα έδειχναν να πηγαίνουν καλά και είχαμε οι πάντες βουλιάξει την ευμάρεια και στην ευωχία και δεν ξέραμε τι να κάνουμε την τόση καλοπέρασή μας… Το να καταπιαστώ με ένα τέτοιο θέμα, που ήταν εξαιρετικά σκληρό και σε αρκετά σημεία του ακραίο, εκείνη την εποχή φάνταζε σωστή τρέλα, πολλοί αναγνώστες βρήκαν αλλόκοτη την όλη προσπάθεια… όμως σήμερα, που όλα όσα έγραφα τότε έγιναν κομμάτι μιας θλιβερής πραγματικότητας, οι ίδιοι αναγνώστες έρχονται εκ των υστέρων να χαρακτηρίσουν το βιβλίο αυτό «προφητικό».


5. Στην Ελλάδα οι συγγραφείς δεν ζουν συνήθως από τα βιβλία τους. Εσείς ασχολείστε και με κάτι
άλλο επαγγελματικά, γιατί διάβασα ότι έχετε αποφοιτήσει από τη Νομική Σχολή?

Πάνω απ’ όλα είμαι δικηγόρος. Μαχομένη δικηγόρος, ανελλιπώς από το 1997. Για μένα η άσκηση της δικηγορίας είναι κάτι παραπάνω από επάγγελμα. Είναι λειτούργημα, είναι το όνειρό μου, είναι μια ενσυνείδητη επιλογή και, εν τέλει, στάση ζωής…


6. Mε τί θα μπορούσατε να ανταλλάξετε το γράψιμο?

Με την αγιογραφία. Μακάρι να είχα το χάρισμα να αποτυπώνω τις μορφές των Αγίων με τόση χάρη, τόση μεστότητα, τόση γλυκύτητα αλλά και τέτοιο ειδικό βάρος όσο του Κόντογλου και του Πελεκάση στις αγιογραφίες της ενορίας μου, του Αγίου Γεωργίου Κυψέλης.


7. Πρόσφατα έχουμε και ένα νέο κίνημα των αγανακτισμένων πολιτών.Ο Στεφάν Εσέλ με ενα μικρο βιβλιο ενεπνευσε χιλιαδες κοσμο απο ολο τον κοσμο,οπου σαν ντομινο εξαπλωνεται και στην Ελλαδα. Πως ζείτε αυτο το γεγονος,και ποια ειναι η γνωμη σας πανω σε αυτο?

Εξυπακούεται πως ανήκω κι εγώ στους αγανακτισμένους, και ως προς την κυριολεξία του όρου και ως προς τη μεταφορά της εξωτερικευμένης στους δρόμους και στις πλατείες. Κάθε φορά που γίνεται μια κοινωνική δράση, κατεβαίνω κι εγώ στο δρόμο και συμμετέχω ενεργά στα κοινωνικά δρώμενα-κι όχι τώρα μόνο, αλλά ανέκαθεν. Το κίνημα των «Αγανακτισμένων» το είδα καταρχήν θετικά: μας έβγαλε από τα σπίτια μας, μας σήκωσε από τους καναπέδες μας, εν πολλοίς μας ένωσε. Όμως, θα προτιμούσα τη διατύπωση συγκεκριμένων αιτημάτων από όλη αυτή τη δεδηλωμένη αγανάκτηση, αιτήματα τα οποία με κάποιον τρόπο να φτάσουν στην κεντρική εξουσία και να την κάνουν να αντιληφθεί ότι ακόμη και η λαϊκή εντολή, όπως εκφράζεται μέσα από τη δημοκρατική διαδικασία των εκλογών όποτε κι αν αυτές γίνονται, έχει κι αυτή τα όριά της.

8. Πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας μετά από πέντε χρόνια?

Έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, δεν έχω ιδέα. Ελπίζω υγιή. Όλα τα υπόλοιπα τα μπορώ και μόνη μου.


9. Τι έχετε πιο πολύτιμο και ποια η κινητήριος δύναμη στη ζωή σας;

Πιο πολύτιμο; Τις αναμνήσεις μου. Όσο για την κινητήριο δύναμη στη ζωή μου… εννοείται τη Θεία Κοινωνία. Το Σώμα και το Αίμα του Χριστού. Τίποτ’ άλλο δεν μπορεί να μου δώσει τόση δύναμη.


10. Άμα σας χάριζε κάποιος ένα 24ωρο όλο δικό σας, χωρίς σκοτούρες, πώς θα το εκμεταλλευόσασταν?

Με αγαπημένους ανθρώπους, κάτω από μια παχιά σκιά, κατά προτίμηση κάπου γύρω απ’ τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Να πίνουμε μπύρες όλη μέρα και να φιλοσοφούμε, για το Θεό και τον άνθρωπο.


11. Ποιο βιβλίο θα θέλατε να είχατε γράψει εσεις?

Εξυπακούεται τους «ΑΘΛΙΟΥΣ» του Βίκτωρος Ουγκώ. Είναι μακράν το αγαπημένο μου βιβλίο, το έχω διαβάσει πάνω από εκατό φορές και ποτέ μα ποτέ δεν το χορταίνω. Πρόκειται για αληθινό αριστούργημα.


12. Ο Βολταίρος έχει πει ότι ο τρόπος με τον οποίο μένουμε έκθαμβοι μπροστά στον έναστρο ουρανό μπορεί να συγκριθεί μόνο με τον τρόπο που μπορεί να μείνουμε έκθαμβοι μπροστά στην ανθρώπινη βλακεία.Τι ειναι αυτο, λοιπόν, που σας αφηνει εκθαμβο στη σημερινη κοινωνια?


Η παταγώδης αποτυχία μας να αντισταθούμε στο πάσης φύσεως κακό.


Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά και μέσα από το blog μας την κα Αναστασία Καλλιοντζή, για την καταπληκτική συνέντευξη που μας παραχώρησε μέσω του Facebook, παρόλο του μεγάλου φόρτου εργασίας της. Na σημειώσω κατι ακόμα, σαν Μάγδα, οτι η κα Καλλιοντζή είναι αξιολάτρευτη και  γλυκύτατη. Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να έχει κάθε επιτυχία σε όλους τους τομείς της ζωής της, γιατί της αξίζει πραγματικά και αποτελεί ένα πρότυπο για πολλούς από μας!

1 σχόλιο:

Στασινου Ελένη είπε...

Εχω "γνωρίσει" την κυρία Καλλιοντζή, στην είσοδο παρουσίασης. Μπήκα συγχισμένη και βγήκα χαλαρή. Εχει την ικανότητα να δωρίζει θετική ενέργεια μέσα από οχι μόνο την ωραια της παρουσία μα και τις καίρειες, καυστικες όσο και χιουμοριστικές της τοποθετήσεις. Απλή και προσηνής όπως θα έπρεπε να είναι οσοι γνωρίζουν και που δεν χρειάζεται να αποδείξουν. Χαρηκα ειλικρινά και την συναντηση εκείνη την ολιγόλεπτη καθώς και την τωρινη της συνεντευξη. Της ευχομαι ολα να πάνε καθώς επιθυμεί.