Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Ask About...Το τρίτο πρόσωπο


Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τα τρίτα πρόσωπα σε σχέσεις και γάμους και όλοι κοιτιόμαστε με απορία μήπως είδαμε ή ακούσαμε κάτι γι αυτά.  Κι όμως συμβαίνουν στις καλύτερες οικογένειες!
Οι λόγοι που ο καθένας επιλέγει να σχετίζεται με κάποιον δεσμευμένο είναι πολλοί και διαφορετικοί. Ο φόβος της δέσμευσης μπορεί να είναι ένας από αυτούς, ένας ασυνείδητος ανταγωνισμός με τον/την «αντίζηλο» (το επίσημο ταίρι του αγαπημένου μας δηλαδή) μπορεί να είναι ένας άλλος. Ένας τρίτος: το βόλεμα. Υπάρχουν άνθρωποι που συνειδητά επιλέγουν να είναι το τρίτο πρόσωπο σε μια σχέση, καθώς έτσι νιώθουν χαλαροί και δεν αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις και το άγχος μιας κανονικής σχέσης. Δεν δίνεις λογαριασμό, δεν παίρνεις κιόλας. Και μη μου πείτε ότι κανείς απ' όλους εσάς δεν έχει υπάρξει ηθελημένα ή άθελά του το τρίτο πρόσωπο σε μια σχέση γιατί... «θα πηδηχτώ από το παράθυρο», που λέει και ο Γιώργος Λεβέντης.
Κάποιοι άνθρωποι συνηθίζουν να μιλούν πολύ για να κρύψουν τις αλήθειες τους. Οι αλήθειες όμως του καθενός χάσκουν ολοφάνερες στις πράξεις του. Προσωπικά έναν άνθρωπο που αναζητά το καλύτερο, δίχως να παίρνει το ρίσκο να αφήσει εξαρχής τη βολή του, όντας ειλικρινής με την (ανυποψίαστη)κοπέλα του ,δεν θα τον έπαιρνα στα σοβαρά. Αλλά και μια γυναίκα που δέχεται να γίνει η γαρνιτούρα στη ζωή κάποιου που ήδη έχει σχέση, δεν έχει καθόλου αυτοεκτίμηση. Απορώ πώς μερικές γυναίκες δέχονται να είναι...δευτεραγωνίστριες!!!
 Από την άλλη μεριά του νομίσματος τι να το κάνω αν δεν απίστησε ποτέ ο άλλος σωματικά αλλά είναι κάθε μέρα αλλού νοητικά! Αυτά όλα βέβαια έχουν νόημα όταν ακόμα υπάρχει κάτι που μας δένει με τον σύντροφο μας. Όταν δεν υπάρχει τίποτα, τότε έχουν αντιστραφεί οι ρόλοι. Ο ανεπίσημος, έχει γίνει επίσημος και ο επίσημος, ανεπίσημος! Δεσμός! Γιατί σαφώς δεν φταίει το τρίτο πρόσωπο σε μια σχέση. Οι αιτίες που τελικά μπορεί να οδηγήσουν στην εμπλοκή και τρίτου προσώπου ξεκινάνε και έχουν να κάνουν με τους δύο συντρόφους και τον τρόπο που βλέπουν την σχέση τους. Απλά το τρίτο πρόσωπο συμπληρώνει κατά κάποιο τρόπο αυτό που λείπει από μια σχέση. Από την στιγμή που ο ένας σκέπτεται "είμαι εδώ αλλά θα προτιμούσα να είμαι αλλού", έχει χαλάσει η μαγιονέζα!
Ωστόσο πως μπορούμε να είμαστε σε σχέση και ταυτόχρονα να είμαστε και πολυγαμικοί? Εδώ στην μία σχέση καλά-καλά δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε! Επί θεωρητικού επιπέδου όλα μπορούν να γίνουν. Η ανασφάλεια όμως και η κτητικότητα που μας χαρακτηρίζει λίγο πολύ είναι ανασταλτικοί παράγοντες!
Δεν θα μπω στις ηθικολογίες, λογικές ή μη, να σκεφτείς την άλλην κοπέλα/γυναίκα, αλλά θα σου πω να σκεφτείς σοβαρά εάν θες να είσαι με έναν άνθρωπο στην ζωή σου που θέλει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Δεν καταλαβαίνω αυτούς τους ανθρώπους καθόλου. Είναι το γνωστό κόλπο . Σπέρνω προσδοκίες για να κάνω τη δουλειά μου! Αλλιώς πια γυναίκα θα καθόταν,  χωρίς ψέματα? Αν της έλεγε σε θέλω για ντρέσινγκ δεν θα πήγαινε μαζί του! Αν σε θέλει, να είναι μαζί σου, αν θέλει τη σχέση του να συνεχίσει την σχέση του. Γενικά, να ξέρεις ότι κανένας άντρας δεν εκτιμά τις γυναίκες που είναι έρμαια των επιθυμιών των άλλων. Αν είσαι ξεκάθαρη σ αυτό που θες και το δηλώσεις, ακόμη και αν τον χάσεις, τουλάχιστον θα έχεις κερδίσει τον αυτοσεβασμό σου και τον σεβασμό του.
Αν πάλι σου αρέσει αυτή η κατάσταση/εικόνα, διεκδίκησε την. Δήλωσε ότι δεν προτίθεσαι να παίζεις τον ρόλο της δεύτερης, δεν είσαι φτιαγμένη για αναπληρωματική. Ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συνεχίσεις μαζί του αν δεν χωρίσει. Γιατί φαντάσου τώρα, πόσο καλύτερα θα ήταν να ήσαστε πραγματικά μαζί, να μπορείτε να κοιμάστε μαζί, να ξυπνάτε μαζί, να πηγαίνετε εκδρομές, να είναι εκεί ΔΙΠΛΑ σου ΟΤΑΝ τον χρειάζεσαι, να μπορείς να τον παίρνεις τηλέφωνο όποτε σου έρθει το κέφι, να περνάς από το σπίτι του, να βγαίνετε όποτε θες…  γιατί το θέμα είναι να περνάς Kι εσύ καλά!
Έτσι ,λοιπόν, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως βάζοντας καλούπια σε μία σχέση χάνουμε την ουσία, γιατί Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΧΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΑΡΧΙΣΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΠΟΥΝ…

2 σχόλια:

Betina Lazopoulou είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
MP-analisis Μάγδα είπε...

Δεν νομίζω να ονομάτισα στο κείμενο, αν κατάλαβες αυτό λάθος δικό μου! Από την άλλη γιατί τόση "μανία" και "ντόρο" να μας παρουσιάσεις πως δεν ήσουν ποτέ τρίτη? Πρόσεξε γιατί μπορεί να χάσεις και το δίκιο σου έτσι!