Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

ΒιβλιόΤυπος

Δειτε το βιογραφικό της κα Φανής Πανταζή:
http://mpanalisis.blogspot.com/2011/10/blog-post.html
Συνέντευξη με την κα Φανή Πανταζή


1. Θεωρείτε απαραίτητο να έχεις βιώσει μία κατάσταση που θες να εξιστορήσεις στους αναγνώστες σου, ή μπορείς να τα καταφέρεις παρατηρόντας ανάλογες εμπειρίες άλλων προσώπων?

Ευτυχώς, όχι! Αν ίσχυε αυτό, θα έπρεπε οι συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων να έχουν διαπράξει τουλάχιστον από ένα φόνο. Τα εργαλεία του συγγραφέα είναι η φαντασία, η προσεκτική παρατήρηση των ανθρώπων και η εναίσθηση, δηλαδή, η συναισθηματική κατανόηση, η ικανότητά του να μπαίνει στη θέση του άλλου.

2. Τι νομίζετε ότι οδήγησε το συγκεκριμένο βιβλίο σας στην επιτυχία?

Κατά τη γνώμη μου, δύο από τις ιδιότητες που πρέπει να διαθέτει ένα βιβλίο είναι η διατήρηση του ενδιαφέροντος και η μετάδοση συγκίνησης στον αναγνώστη. Κρίνοντας από τα μηνύματα που παίρνω, τολμώ να πω ότι «Το θρόισμα της λεύκας» ανταποκρίθηκε στις δύο αυτές προϋποθέσεις.

3. Κρίνετε την επιτυχία ενός βιβλίου από τις πωλήσεις που θα κάνει ή από την αξία που πιστεύετε εσείς η ίδια ότι διαθέτει, ανεξάρτητα από την πλειοψηφία και το επίπεδο του αναγνωστικού κοινού?

Η εμπορική επιτυχία ενός βιβλίου δείχνει κατ’ αρχήν ότι άγγιξε το κοινό. Υπάρχουν όμως και εξαιρετικά βιβλία που δεν γνώρισαν μεγάλη απήχηση. Δεν μπορούμε λοιπόν να είμαστε κατηγορηματικοί σ’ αυτό το θέμα.

4. Πιστεύετε ότι μπορεί το νόημα και τα στοιχεία ενός βιβλίου να μεταφερθούν επιτυχώς στην τηλεόραση, και αν ναι εσείς θα το τολμούσατε? 

Εξαρτάται από το βιβλίο. Μερικά προσφέρονται ιδιαίτερα για σενάρια. Η μεταφορά ενός βιβλίου στην τηλεόραση δεν είναι θέμα τόλμης, αλλά θέμα χρηματοδότησης. Θα ανταποκρινόμουν ευχαρίστως σε μια τέτοια πρόταση αλλά, δυστυχώς, η οικονομική κρίση έχει περιορίσει αναγκαστικά τις παραγωγές.

5. Στην εποχή μας διαφαίνεται ότι ο κόσμος και κυρίως οι νέοι δεν διαβάζουν βιβλία, ποια η αποψή σας πάνω στο θέμα αυτό και πως θα μπορούσε να αλλάξει κατά τη γνώμη σας?

Έχει παίξει τεράστιο ρόλο η τηλεόραση. Κάποτε, το επικρατέστερο μέσον έκφρασης ήταν ο λόγος, γραπτός και προφορικός. Σήμερα, είτε μας αρέσει είτε όχι, είναι η εικόνα. Είναι επόμενο λοιπόν να στρέφεται κυρίως προς τα εκεί η νέα γενιά.

6. Διάβασα ότι αποφοιτήσατε από το Οικονομικό της Νομικής, τι είναι αυτό που σας οδήγησε, λοιπόν, να αφοσιωθείτε στη συγγραφή βιβλίων εγκαταλείποντας τη γοητεία αυτού του επαγγέλματος?

Η ζωή. Σας διαβεβαιώνω όμως ότι η μετάφραση, που είναι η κύρια επαγγελματική μου απασχόληση, είναι εξίσου συναρπαστική με τα νομικά. Το ίδιο και η συγγραφή.

7. Θα προτείνατε στους πιο νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με το γράψιμο; Τι θα μπορούσε να κερδίσει ο σημερινός νέος από την ενασχόληση αυτή και τι θα μπορούσε να προσφέρει κιόλας, ειδικά σε μια περίοδο αμφισβήτησης καθιερωμένων αξιών?

Δεν ξεκινάει κανείς να γράφει με σκοπό να κερδίσει ή να προσφέρει. Το κίνητρο είναι η ανάγκη έκφρασης. Αν λοιπόν κάποιος νιώθει την ανάγκη να εκφραστεί με τον τρόπο αυτό, γιατί να μην το προσπαθήσει;

8. Οι νέοι σήμερα απαξιώνουν εύκολα τα πάντα, κυρίως επειδή τους γκρεμίζονται τα όνειρα! Πιστεύετε ότι αυτό συμβαίνει στο όνομα της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε, ή ότι τα αίτια τελικά είναι βαθύτερα και πάσχουμε από ήθη και αξίες?

Σαφώς και τα αίτια είναι βαθύτερα. Η κρίση που περνάμε είναι πρώτα απ’ όλα κρίση αξιών. Οι επόμενες γενιές θα πρέπει να παλέψουν πολύ για να αλλάξουν ή έστω να βελτιώσουν τον κόσμο που τους παραδώσαμε.

9. Από τα βιβλία που έχετε γράψει μέχρι σήμερα, ποιο είναι αυτό που σας αντιπροσωπεύει περισσότερο?

Όλα τα βιβλία μου με αντιπροσωπεύουν, το καθένα με τον τρόπο του, αφού όλα έχουν ένα κομμάτι από τον εαυτό μου και τα πιστεύω μου. Ο συγγραφέας εκτίθεται περισσότερο απ’ όσο φαντάζεστε.

10. Ετοιμάζετε κάτι νέο αυτό τον καιρό?

Ναι. Θα κυκλοφορήσει τον Μάη.

11. Κάποιος γεννιέται ή γίνεται συγγραφέας, κατά τη γνώμη σας?

Θα έλεγα ότι γεννιέται. Αλλά δεν αρκεί αυτό. Και το μεγαλύτερο ταλέντο χρειάζεται καλλιέργεια. Όλοι οι συγγραφείς, μικροί και μεγάλοι, υπήρξαν προηγουμένως αναγνώστες. Πέρα απ’ αυτό όμως, παίζει ρόλο και η ηλικία. Κατά κανόνα, χρειάζεται κανείς ένα μίνιμουμ εμπειριών πριν αρχίσει να γράφει.


Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και μέσα από το blog μας την κα Φανή Πανταζή, για την συνέντευξη που μας παραχώρησε μέσω του Facebook. Να υπογραμμίσω, σαν Μάγδα, για την αμεσότητα της κα Πανταζή και για την απλότητά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: